När fel är rätt

Hörde på nyheterna förut att salt (i livsmedel alltså) dödar fler människor än trafiken...

http://www.nyheterna.se/1.2110742/2011/04/25/tv_salt_dodar_fler_an_trafiken

Jo det stämmer säkert, majoriteten svenskar äter säkert alldeles för mycket salt, jag menar siffran 4 kg / person och år är ju inte direkt lite. Men som vanligt ska man ju inte dra alla över en kam - för våran Oscar är ju läget  precis tvärtom - han kan istället inte få i sig för mycket salt eftersom han är en s.k "saltförlorare" och därför måste tillsätta salt till kroppen för att må bra...


Upp till ca 2 års ålder svalde han saltlösning morgon och kväll (eller ja, som riktigt liten bebis fick han det t.o.m 3 ggr/dag). Urk(!) tyckte vi men Oscar protesterade inte, hans kropp behövde det och därför smakade det inte så vidrigt för honom som det skulle göra för oss...

Nuförtiden slipper han dock den koncentrerade saltlösningen och klarar sig med extrasaltad mat. Dock ska han egentligen alltid ha fri tillgång till salt (typ en skål på bordet som han kan gå och äta ur) men det har inte kännts nödvändigt. Vi saltar ordentligt vid måltiderna och därimellan är han duktig på att säga till om han behöver mer. Efter senaste omgången med maginfluensa t.ex så åt han vitt bröd som han doppade i salt på en tallrik och så länge värdena ser bra ut räcker det.

Nu är det inget man tänker på direkt men jag kommer ihåg hur jobbigt det var när han var mindre och man skulle ge honom mat när man inte var hemma. Hur folk runtomkring tittade dömande med blickar som nästintill kunde döda när man tog upp en barnmatsburk i väskan och sedan hällde typ ett halvt saltkar i den innan han fick äta... Hur många gånger man kände att man nästan ville gå fram och förklara för okända människor att det faktiskt var på läkarordination.


Så var det då... Oscar drygt 3 månader gammal. ♥


Kommentarer
Postat av: ♥ Jenny ♥

då ska du se va mycket salt jag ger hästarna! efter ett lopp/snabbjobb så tillsätter jag 1 dl fodersalt i maten, plus att dom har egna saltstenar. en vanlig dag utan träning tillsätter jag 1 msk salt i fodret... =)

2011-04-26 @ 11:27:24
URL: http://caspadia.blogg.se/
Postat av: Eva

Han är duktig Oskar. Det är imponerande vad dessa små klarar om dom vet att dom måste.

2011-04-26 @ 19:12:07
URL: http://taweret.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0