Köttfärspiroger

Igår gjorde vi piroger, det var riktigt länge sen senast och eftersom jag förlagt receptet jag brukar använda så sökte jag upp ett nytt på www.matklubben.se . Förövrigt en väldigt bra sida som har en enorm receptbank..

De här pirogerna blev väldigt "brödigt" mjuka och degen var otroligt lättarbetad - sånt gillar vi !

    

Piroger med köttfärsfyllning



     

Ingredienser till 16 piroger.

Deg:
150 g margarin
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
2 ägg
Drygt 1 liter vetemjöl

Fyllning:
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
2 morötter (små till medelstora)
1 gul lök
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Margarin eller matolja till stekningen
Salt
Svartpeppar

Riven ost

Pensling:
Ägg
Mjölk
Sesamfrön

Beskrivning

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.

Fyllning:
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv de på rivjärn. Smält margarinet/matoljan i en stekpanna och fräs löken och mörötterna mjuka. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Krydda med salt, peppar, tomatpuré och soja. Låt fyllningen svalna.

Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägg ett par matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Lägg på lite riven ost. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.

Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspapperklädd plåt i 15 minuter. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk strö över lite sesamfrön. Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter.



Nästa gång ska jag testa att fylla med något annat än köttfärs. Ost, skinka och tomat kanske eller kantarellstuvning och bacon. Kanonbra att styckfrysa och ta upp till "matlådor" eller matsäcksmat.

Mysigt med mat som funkar att göra tillsammans med Oscar...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0